Türkiye’de sadece 3 ilde bulunuyor! Şanlıurfa’daki Barutçu Hanı’yla ilgili tarihi adım atıldı

Şanlıurfa'nın tarihi Barutçu Hanı, 6 Şubat depremlerinde hasar gördü ve uzun süre bakımsız kaldı. Türkiye'de yalnızca üç ilde bulunan çok katlı hanlardan biri olan Barutçu Hanı, önceki yıllarda milyonlarca dolar harcayarak restore edilmişti. Ancak depremler sonrası kaderine terk edilen yapı, ne zaman onarılacağı ve turizme kazandırılacağı konusunda merak konusu oldu. Nihayet, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Meclisi konuyla ilgili bir karar aldı.

Türkiye’de sadece 3 ilde bulunuyor! Şanlıurfa’daki Barutçu Hanı’yla ilgili tarihi adım atıldı

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi 2024 Yılı Ekim Ayı Olağan Meclis Toplantısının üçüncü birleşimi gerçekleşti.​

Toplantı, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar başkanlığında Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantı Salonu'nda gerçekleşti.

Toplantının en önemli gündem maddesi tarihi eserlerin korunmasıyla ilgili 9 Eylül’de meclise verilen önerge oldu. 

Önergede, Reji Kilisesi, Aziz Petrus ve Aziz Alypios Kilisesi tanıtım çalışmalarının yapılmasının yanı sıra Barutçu Hanı ve Şaban Hanı’nın tekrar açılarak Şanlıurfa turizmine kazandırılması konusu gündeme getirilmişti. 

BARUTÇU HANI KADERİNE TERK EDİLMİŞTİ 

Sadece Şanlıurfa’nın değil Türkiye’nin en önemli tarihi yapılarından olan Barutçu Hanı, geçtiğimiz yıllarda adeta kaderine terk edilmişti. Yarım asırdan bu yana küçük işletmelerin bulunduğu han zamanla yıprandı. Tarihi dokusunu yitirmek üzere olan han, 2009 yılında yeniden ayağa kaldırılması için çalışmalara başlandı. Barutçu Hanı, yaklaşık 9 yılı bulan çalışmaların ardından Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesince 2018’de turizme kazandırıldı. 

Türkiye’de sadece üç ilde bulunan çok katlı hanlardan biri olan Barutçu Hanı,  milyon dolarlar harcanılarak aslına uygun restore edilip eski canlılığına kavuşturulmuştu. Ancak hem 6 Şubat’ta yaşanan depremlerden hasar görmesi hem de kira sorunları nedeniyle tarihi hanın kapısına kilit vuruldu.

MECLİSTEN KARAR ÇIKTI

Yıllardır tartışma konusu olan Barutçu Hanı’nın ne zaman açılacağı birçok kesim tarafından merak ediliyordu. Eylül ayında Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Meclisi’ne sunulan önerge ile yeniden gündeme gelen Barutçu Hanı hakkında nihayet meclisten karar çıktı.

Meclis Komisyonu tarafından önerge üzerinde yapılan incelemeler sonucunda, Reji Kilisesi ile Aziz Petrus ve Aziz Alypios Kilisesi’nin tanıtım çalışmalarının yürütülmesine karar verildi. Ayrıca, Barutçu Hanı'nın yeniden açılarak şehre kazandırılması ve Şaban Hanı’nın gerekli bakım ve onarım çalışmalarının yapılması için de harekete geçilmesi kararlaştırıldı.

Türkiye’de sadece 3 ilde bulunuyor! Şanlıurfa’daki Barutçu Hanı’yla ilgili tarihi adım atıldı

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.